Вівторок, 03.12.2024, 21:49
Вітаю Вас, Гість
Головна » Статті » Прикормки » Прикормки своїми руками

Готуємо прикормку

З чого ж розпочати виготовлення саморобних сумішей для прикормки?

Для початку потрібно розуміти фізико-механічні властивості прикормок:
1. Клейкість. Цей фактор впливає на швидкість розпаду прикормочной суміші на дні. Нерозумно використовувати на річці при лові ляща з дна прикормку, цю біля поверхні. І навпаки, якщо ви хочете половити мелочевку в півводи, не використовуйте прикормки, розраховані на повільне виділення частинок.

2. Тяжкість. Чомусь багато рибалок при виготовленні прикормок в домашніх умовах, забувають про це властивість. А між тим успіх риболовлі на протязі часто залежить, як швидко опустилися прикормочные кулі на дно. Дуже часто можна спостерігати, як у недосвідчених рибалок після закидання куль вони ще довго занурюються, перш ніж лягти на дно. При лові на течії важливо, щоб кулі розташовувалися на дні точно навпроти рибалки. В такому випадку риба збереться на 1-2 метри нижче за течією і її можна буде легко і швидко ловити, не витрачаючи дорогоцінний час риболовлі на проводку за течією в пошуках уплывшей прикормки і зібралася за нею риби. Важка підгодовування опуститься на дно вже в 1-1,5 від місця падіння куль, в той час як легка може взагалі не досягти дна.

3. Створення каламутного хмари. Найважливіший фактор. Застосовуючи мутящую прикормку можна ловити як кілограмових лящів і коропів, так і уклейку вагою 10 грамів. Якщо підгодовування міститься багато дрібних частинок – вона буде поступово виділяти їх, створюючи хмара, помітний здалеку. Ефект муті можна посилити, використовуючи яскраво забарвлену прикормку. У водоймах, де є одинична велика риба, але мало дріб'язку, ефект пылящей біля дна підгодовування може творити чудеса. Однак цей спосіб застосовується і при швидкісній ловлі уклейки. Постійно подбрасываемая, мутящая підгодовування створить у верхніх шарах води хмара з найдрібніших частинок, в якому буде крутитися верхоплавка, плотва і найменші підлящики.

4. Піднімаються частинки. Ще один візуальний ефект. Додавши до вже замочену прикормку легкі, але об'ємні сухі частинки, при распадении на дні куль, вони будуть виділятися і повільно підніматися у верхні шари води, залучаючи здалеку рибу. Цей спосіб більш прийнятний в водоймах з великою кількістю дрібної риби, яка буде підніматися слідом за частками, залишивши на дні все апетитне для великих особин.

Тепер, коли вам відомі основні фізичні властивості прикормки, можна перейти до компонентів, з яких можна скласти свою секретну суміш:

Панірувальні сухарі

Сухар – один з головних компонентів будь прикормки, будь то фірмова чи зроблена своїми руками. Існує безліч видів панировочного сухаря, і, комбінуючи їх, можна досягти вражаючих результатів. Зазвичай я використовую пшеничні сухарі. Перше, на що варто звертати увагу при виборі сухаря – це його свіжість. Залеживаясь на складах, сухарі псуються і цілком можуть відлякати рибу. Також дуже важливим моментом є помел сухаря. Самий дрібний, при додаванні в прикормку, здатний істотно збільшити її в'язкість, в той час як великі, часто забарвлені, сухарі використовуються як компонент, здатний зацікавити велику рибу. Але найчастіше у магазинах можна зустріти усереднений варіант, коли в одному пакеті поєднуються частинки різного розміру. Такий сухар є найбільш універсальним варіантом для рибалки в середній смузі Росії при розрахунку на плотву і підлящика.

Висівки

У підгодувала висівки відіграють роль розпушувача, тобто прискорюють процес розпаду підгодовування у воді. При лові на ближній дистанції в озері, можна збільшити концентрацію висівок в підгодовування, тим самим зменшивши час підходу риби до точки підгодовування. На сильному плині, навпаки, можна взагалі відмовитися від використання висівок, щоб прикормка повільніше розмивалася течією.

Макуха

Це компонент, про який напевно чув кожен, хто хоч раз ловив рибу з їжею. Існує безліч видів макухи, але, мабуть найвідомішим є соняшниковий макуха. Цей компонент має яскраво вираженим запахом насіння соняшнику і є відмінним компонентом при лові підлящика.

Печиво

Мелене печиво дуже часто використовується в якості компонента для лову великої риби. Зазвичай використовують солодкі види печива, які ретельно перемелюють.
У такому стані цей інгредієнт має досить сильними сполучними властивостями і запахом, улюбленим великою рибою.

Крупи

Дуже суперечливий компонент. Практично всі крупи, які можна купити в продуктовому магазині – тверді, тому додавати їх слід тільки за цілеспрямованої полюванні за великою рибою, найчастіше лящем. Щоб мати можливість додати крупу в універсальну суміш, розраховану як на плотву, так і на ляща, її необхідно обробити. Зробити це можна тільки одним способом – зварити. Зовсім необов'язково робити кашу, достатньо щоб частинки крупи розм'якшилися. Після цього крупу можна додавати в прикормку. Концентрацію круп в суміші можна доводити до 20%, залежно від того, на яку рибу ви націлилися. При лові обережною плотви краще взагалі не додавати круп, в той час як великого коропа великі частки, що виділяються на загальному тлі прикормки, явно зацікавлять.

Горіхи

Сортів горіхів настільки багато, що розповісти про вплив кожного з них на клювання риби практично неможливо. Я зазвичай використовую всього два сорти горіхів: арахіс і волоський горіх. Обидва мають відносно сильний запах і будучи дрібно змеленими, відмінно доповнюють ароматичну гаму прикормки. Горіхи – дуже ситна їжа для риби, тому додавати їх слід у невеликих кількостях і вже точно не при лові дрібниці. При додаванні великої кількості меленого горіха в прикормку, риба може швидко насититися і покльовки стануть дуже обережними.

Ароматизатори

Ароматичних добавок приписують чарівні властивості. запах прикормки –один із способів залучення риби до місця закорма. Можна використовувати фірмові ароматизатори, ароматизатори московських виробників наприклад компанії ТОВ Тереза-Інтер, або ж ароматизатори, що продаються в будь-якому продуктовому магазині. Кориця, коріандр, ваніль – ароматизатори, які з успіхом можуть бути застосовані при лові як підлящика, так і плотви.
Окремо варто відзначити ловлю при холодній воді. Ранньою весною і восени краще взагалі відмовитися від додавання ароматичних речовин, так як риба активна, пуглива і використання ароматики може негативно позначитися на клюванні. Правильно виготовлена суміш і без ароматизаторів буде мати запах, достатній для залучення риби.

Земля (грунт)

Цей компонент не випадково поставлено в самому кінці списку інгредієнтів. Грунти зазвичай додаються в прикормку вже на рибалці, після зволоження прикормочной суміші.
Чому робиться саме так? Все дуже просто. Якщо додати суху липкий грунт в неувлажненную прикормку, то при додавання води суміш буде утворювати численні грудочки, а при найменших перевищення необхідної кількості води буде неминуче перетворюватися в абсолютно неактивну, дуже клейку суміш, яка здатна протягом кількох годин лежати на дні, не розпадаючись і не залучаючи рибу.
Один з кращих видів грунту – земля з кротовин. Вона зазвичай має чорний колір, і середні показники липкості.


Поради по складанню прикормок:

Не варто відразу ж намагатися змішати всі інгредієнти, наявні під рукою. Для початку можна обмежитися 3 - 4 компонентами. Наведемо базовий рецепт, з якого і радимо Вам почати:

  • 30% панірувальні сухарі
  • 10% висівки
  • 10% печиво
  • 10% макуха мелений
  • 40% ґрунту

Приємного відпочинку та хорошого улову!

Категорія: Прикормки своїми руками | Додав: na-pryrodi (25.08.2015)
Переглядів: 696 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: